Kukaan ei puhu siitä, mitä tapahtuu sitten kun hermosto alkaa tasapainoittumaan?
Kukaan ei puhu siitä, että mitä tapahtuu sitten, kun sun krooninen stressi & hätätila lähtee sammumaan ja sun hermosto vihdoin alkaa tasapainoittumaan…Mitä sitten tapahtuu?
Vaikka useimmat ihmiset ovat kyllästyneitä jatkuvaan stressiin ja siitä syntyviin oireisiin ja ilmiöihin, ylivirittyneisyyteen, ahdistukseen, yliajatteluun ja pärinään, on silti iso osa meidän persoonasta kiinnittynyt tähän toimintaan ja tapaan olla. Se mitä teemme toistuvasti, siksi tulemme.
Jos olet tottunut olemaan stressaantunut, huolestunut, ahdistunut, tottunut yliajattelemaan, suorittamaan sekä olemaan jatkuvasti liikkeellä ja tekemässä, ajattelet, että lepo pitää ansaita tai se on laiskojen hommaa, tulee tästä luopuminen olemaan iso osa muutosta.
Koska kun viresytilasi muuttuu eli hermoston tila tasapainoittuu ja krooninen stressi lähtee sammumaan, alat myös sinä muuttumaan. Näin ollen “identiteettikriisi” ja identiteetin uudelleen muovaaminen on keskeinen osa muutosta.
Kun hermosto lähtee tasapainoittumaan, tulet myös tietoisemmaksi, rauhallisemmaksi ja selkeämmäksi. Mutta kehollesi, joka on tottunut kiireeseen, on se uutta, pelottavaa ja hämmentävää. Ellemme ymmärrä, että tämä on tarpeellinen osa muutosta, pyrimme helposti pois tästä tilasta, takasin stressiin ja kierroksille, koska silloin me ainakin ”tiedämme ketä me olemme”.
Muutos vaatii siis tuntemattomaan hyppäämistä ja uuden identiteetin synnyttämistä. Kysy itseltäsi; Kuka olen nyt kun olen vihdoinkin tasapainoisempi? Onnellisempi?Rauhallisempi?Selkeämpi?
Meidän hermosto kokee kaiken uuden vaaralliseksi ja turvattomaksi, koska sen ensisijainen työ on pitää sinut turvassa vaaralta eli elossa. Tämän takia muutoksenteko voi olla haastavaa ja epämukavaa, koska keho pyrkii aina viemään sinua takaisin ”mukavuusalueellesi” ja ”tasapainoon”, jotta sinä olisit taas turvassa.
Suurimmalle osalle ”mukavuusalue ja tasapaino” on kuitenkin kaukana oikeasta tasapainoista ja jossain kohtaa muutoksen tekeminen on välttämätöntä. All in all, elämähän on yhtä muutosta, halusimme tai emme.
Hermostoa ajatellen, tulee muutosta lähteä tekemään hyvin pienin ja tasaisin askelin. Mitä pienemmät askeleet ovat, sitä vähemmän heiluu hermoston tasapaino ja sitä vähemmän se myös lyö päälle kehon suojamekanismeja ja aiheuttaa meille oireita.
Kun vireystila lähtee muuttumaan, lähtee myös meidän persoonallisuus muuttumaan. Kun hätätila lähtee sammumaan, alkaa myös usein huolestuneisuus, draamanhakoisuus, murehtiminen, ahdistuneisuus, sekä jatkuva tekeminen ja suorittaminen vähenemään. Tämä ei ainoastaan tarkoita sitä, että saamme vihdoin enemmän sisäisiä resursseja käyttöömme, keho palautuu ja mieli kirkastuu, vaan meidän tulee myös uudelleen määrittää millaisia me olemme.
Jos ihminen on aikaisemmin esimerkiksi saanut hyväksyntää siitä, että on niin äärimmäisen ahkera ja tekevä (mikä on oikeasti seuraus traumasta ja stressistä) saa hän hermoston tasapainoittuessa uudelleen määrittää itseään ja omaa arvomaailmaa. Kuka minä nyt olen kun en koko ajan ole tekemässä?
Uuden identiteetin luominen on epämukavuudesta huolimatta upea mahdollisuus!! Uusi identiteetti on nimittäin usein sellainen, jonka ihminen saa tietoisesti valita ja luoda, ja on silloin myös sellainen joka oikeasti palvelee häntä eikä perustu selviytymiseen. Joskus tämä myös tapahtuu itsestään seurauksena tasapainoisemmasta hermostontilasta. Suurin osa ihmisen persoonaa nimittäin perustuu stressiin ja selviytymisenmekanimseille, ennekun lähdemme tietoisesti niitä muuttamaan. Joten kuka sinä haluat olla? Millainen tietoisempi sinä olet? Millanen uusi sinä on?
Mikäli kaipaat apua muutoksen kanssa, tule vastaanotollani käymään.
Rakkaudella, Spiritlifter / Christel